Památkově chráněné letní čekárně v Roztokách se vrátila původní podoba

Správa železnic dokončila rekonstrukční práce ve stanici Roztoky u Prahy. Zatímco kolejiště disponuje moderními bezbariérovými nástupišti, výtahy a prodlouženým podchodem, památkově chráněné letní čekárně se vrátil původní historický vzhled z doby jejího vzniku v roce 1911. Celkové investiční náklady stavby dosáhly 408 milionů korun.

Rekonstrukce stanice odstartovala loni v únoru. Přestavbou prošla všechna nástupiště, která jsou nově vyvýšená do úrovně 550 mm nad kolejí pro pohodlný nástup do vlaků. Bezbariérový přístup z podchodu směrem k nástupištím zajišťují výtahy. Zmodernizován je i podchod z roku 1983. Díky investici Středočeského kraje byl navíc prodloužen až do areálu Středočeského muzea.

Na zeď podchodu směrem k muzeu bylo aplikováno řízené graffiti. O návrhy motivů se postaraly děti v místním výtvarném kroužku. Sdružení Roztoč je následně převedlo přímo na zeď. Ústředním motivem jsou Roztoky a trať Praha – Drážďany. Rekonstrukcí prošly také toalety, které jsou umístěny v nádražní budově. U jejich vstupu je instalovaná automatická pokladna a čtečka QR kódů pro otevření dveří.

Nad rámec stavby došlo po dohodě s městem také k rekonstrukci letní památkově chráněné čekárny u nádražní budovy, která vznikla v roce 1911. Byla již v nevyhovujícím stavu, během historického průzkumu stavbaři objevili uhnilé základy a ohořelé prvky v podhledu. Cílem rekonstrukce bylo navrátit čekárně vzhled z doby jejího vzniku. Obnovily se historické luxfery, původní dlažba i nátěr, který stavbaři objevili pod desítkou dalších vrstev použitých v průběhu let. V severní části letní čekárny byly dlouhodobě nepoužívané toalety. Prostor dostane po rekonstrukci nové využití, předpokládá se vznik kavárny nebo obchodu s drobným občerstvením.

Soubory ke stažení

tisková zpráva ke stažení (59.2 kB) pdf