Podchody na hlavním nádraží v Praze změní vzhled a projdou komplexní rekonstrukcí

Trojice podchodů propojujících na pražském hlavním nádraží odbavovací halu s nástupišti získá nový vzhled, který vychází z vítězného návrhu soutěže na jejich architektonické a designové řešení. Stavba by měla odstartovat na začátku příštího roku a potrvá dvanáct měsíců.

Architektonické soutěže na nové designové pojetí podchodů se účastnilo pět týmů, vítězný návrh předložil Atelier bod architekti zastoupený Vojtěchem Sosnou, Jakubem Strakou a Jáchymem Svobodou. V navrhovaném řešení podchodů používají identické materiály, jako jsou v odbavovací hale, motivem navíc je podsvícená stěna, kterou tvoří bezpečnostní mléčné sklo vsazené do svařovaných ocelových rámů. Řešení umožňuje snadný servis a eventuální výměnu poškozených prvků, výhodou je také snadné odstranění graffiti. Na zemi bude použita žulová dlažba kladená do tmavých a světlých pásů, čímž se podpoří linearita pohybu cestujících.

Nyní dojde k dopracování vítězného návrhu na základě připomínek a požadavků Správy železnic. Kromě rekonstrukce podchodů dojde současně ve stanici také k přestavbě informačního a orientačního systému.

Soubory ke stažení

tisková zpráva ke stažení (53.9 kB) pdf
Praha hl. n. - vizualizace podchodů 1.jpg (1.4 MB) jpg
Praha hl. n. - vizualizace podchodů 2.jpg (2.0 MB) jpg
Praha hl. n. - vizualizace podchodů 3.jpg (1.1 MB) jpg