Správa železnic zahajuje rekonstrukci výpravní budovy v Písku

Výpravní budova v železniční stanici Písek se výrazně přiblíží svému historickému vzhledu. Umožní to její celková rekonstrukce, kterou právě zahajuje Správa železnic. Výsledkem investice s celkovými náklady ve výši 54 milionů korun bude dále zvýšení komfortu pro cestující, úprava přilehlého okolí a zlepšení návaznosti na ostatní druhy dopravy.

Kompletní rekonstrukce zahrnuje úpravu a zateplení fasády, která se zároveň doplní o zdobné prvky. Vymění se okna, dveře a střecha. V 1. podlaží, které slouží především k zajištění provozu a služeb pro cestující, se díky změně dispozic zefektivní využití prostor. Například dojde k přesunutí veřejných toalet do bezprostřední blízkosti čekárny. Ve 2. podlaží se zrekonstruují prostory bytových jednotek a podkroví budovy, které tak bude stavebně připraveno pro budoucí komerční využití. Vstup do budovy a na 1. nástupiště bude plně bezbariérový, zajistí ho dvě nové rampy.

Namísto jednopodlažního objektu, který je nyní k budově přidružen, vzniknou parkovací stání, chodník a zatravněná plocha. Další stání pro auta a kola vzniknou podle architektonické studie města v přednádražním prostoru, kde současně dojde k úpravě autobusových zastávek a chodníků. Tato akce bude koordinována nejen s rekonstrukcí výpravní budovy, ale i připravovanou modernizací trati Nemanice – Protivín – Písek město, která bude mimo jiné řešit i vyústění plánovaného podchodu a přístup na nástupiště ve stanici.    

Zhotovitelem prací bude společnost EDIKT, jejich dokončení se předpokládá příští rok v červenci.

Soubory ke stažení

tisková zpráva ke stažení (54.7 kB) pdf