Aktuality

Modernizace vítkovické nádražní budovy může začít

Správa železnic vybrala zhotovitele rekonstrukce nádražní budovy v Ostravě-Vítkovicích. Památkově chráněný objekt z dílny architekta Josefa Dandy opraví společnost MORYS. Její nabídková cena byla ve výši 274 792 000 korun. Ve spolupráci s tamní městskou částí navíc projde revitalizací také přednádražní prostor. Práce začnou v květnu, hotovo by mělo být do dvou let.

Rozsáhlá rekonstrukce nádražní budovy z roku 1967 zahrnuje jak obnovu vnějších částí, tak interiéru. S ohledem na celkové využití objektu se navíc přizpůsobí dispozice vnitřních prostor současným potřebám.

„Rekonstrukce v Ostravě-Vítkovicích je součástí naší dlouhodobé snahy o zachování historicky významných staveb. Očekáváme, že modernizace nejen výrazně zvýší komfort pro cestující, ale současně otevře i nové možnosti pro lepší využití v tuto chvíli naddimenzovaného prostoru,“ říká generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Modernizace se zaměří na rozsáhlou renovaci obvodového pláště včetně výměny oken, která budou esteticky odpovídat původní architektuře. V souladu s požadavky památkářů se obnoví i interiér. Zachovány zůstanou stávající materiály, a především umělecká výzdoba. Nově uspořádané vnitřní dispozice navíc poskytnou prostory pro kanceláře, obchody, služby i klimatizovanou čekárnu pro cestující. Součástí projektu je také zlepšení přístupnosti pro osoby s omezenou pohyblivostí a instalace moderního orientačního a informačního systému.

V úzké spolupráci s městskou částí Ostrava-Vítkovice se obnovy dočká také plocha před samotným nádražím. Cestujícím usnadní přístup dostatek parkovacích míst, která nabídnou i nabíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola.

Files to download

tisková zpráva ke stažení (71.0 kB) pdf